Wednesday, February 2, 2011

Regimen slår tillbaka - fördöm våldet!

Det här riktigt riktigt otäckt. Talade just med en panikslagen demonstrant i Kairo. Efter flera dagar av fredliga, festivalartade protesterpå Tahrir Square har Mubaraks regim nu släppt loss sina beväpnade huliganer och civilklädda säkerhetsagenter på gatorna i Kairo. Armén som skulle skydda folket har dragit sig tillbaka. Våldet mot de obeväpnade demonstranterna – män, kvinnor och barn – är brutalt och potentiellt dödligt: stenar, knivar och påkar. Det är tragiskt att svenska medier kallar regimens krafter för "Mubarak-anhängare" eller "demonstranter." Med det som händer nu framstår Carl Bildts "välkomnande" av Mubaraks vägran att avgå igår som extra skamligt, cynisk och motbjudande. Den svenska regeringen måste omedelbart och kraftfullt fördöma våldet och kräva Mubaraks avgång!

Uppdatering: Carl Bildt twittrar nu spydigt om att Mubaraks parti NDP fram till för två dagar sedan var medlem av socialistinternationalen, vilket naturligtvis är förkastligt. Men med tanke på Bildts envisa vägran att fördöma den egyptiska regimens våld och den svenska regeringens vapenexport och bistånd (via EU) till Egypten känns kritiken minst sagt obegriplig. Den moraliska kompassen snurrar runt runt, medan det egyptiska folkets fredliga frihetskamp trycks ned med rå repression.

1 comment:

  1. Igår skrev jag bland annat ”Det som nu händer är fantastiskt.”
    Men nu kan det bli en KATASTROF på grund av blodbad!

    Armen har lovat att inte skjuta på demonstranter, men nu när det finns även pro-demonstranter så KRÄVER anti-Mubarak demonstranter att armen skall ingripa mot pro-demonstranter……

    ReplyDelete