Wednesday, February 23, 2011

Egypten - uppdateringar och länkar – 23/2

* En delegation av fackliga aktivister besökte militärjuntan i går för att protestera mot att en ledande företrädare för den statskontrollerade federationen EFTU har utsets till ny arbetsminister. Fackliga aktivister rasar också mot att styrelseordföranden för en av Egyptens största färgtillverkare utsetts till ny handels- och industriminister (intressekonflikt, någon?)

* En del av inrikesministeriet sattes i brand idag under något oklara omständigheter... Missnöjda poliser rapporteras ligga bakom, men det kan också vara ett försök att röja undan bevismaterial. Militärpolisen fortsätter trakassera journalister.

* Egyptens traditionella oppositionspartier är i kris på grund av revolutionen. Jag förutspår deras fortsatta irrelevans.

* En vecka gammalt men läsvärt reportage om de frivilliga läkare som räddade många liv på det improviserade fältsjukhuset på Befrielsens torg under den egyptiska revolutionen.

* Om söndagens demonstration utanför journalistfacket där journalister på statskontrollerade tidningar krävde flera chefredaktörers avgång.

* Mostafa Hussein i ett viktigt inlägg om de sekteristiska våldsdåd som inträffat de senaste dagar i Egypten. Medan en del anklagar säkerhetstjänsten har en del egyptiska medier utmålat händelserna som en följd av revolutionen – vilket är befängt med tanke på att liknande dåd inträffade även under Mubaraks styre.

* Människorättsorganisationen Egyptian Initiative for Personal Rights manar myndigheterna att undersöka uppgifter om massakrer av interner i ett fängelse i Shebeen el-Kom under protesterna som ledde till Mubaraks fall.

* Ungdomsrörelser och Muslimska brödraskapet manar till nya massprotester på fredag, exakt en månad efter de demonstrationer som var startskottet för revolutionen, för frigivande av politiska fångar och andra krav.

* EU:s "utrikesminister" Catherine Ashton besökte i Egypten på tisdagen för att bla bla bla bla...

No comments:

Post a Comment