Monday, February 21, 2011

Egypten - uppdateringar och länkar – 21/2

* En av flera facebook-sidor som manar till nya protester på Befrielsens torg med början på fredag tills den regering som tillsattes av Mubarak för tre veckor sedan avgår. Jag pratade med en aktivist igår som säger att folk börjar bli mer och mer frustrerade och att man medvetet valt tisdag – en vanlig arbetsdag – som protestdag för att undvika att det politiska budskapet drunknar i den karnevalsstämning som rådde på torget i fredagen.

* Engelsk översättning av den deklaration som ett 40-tal fackliga ledare enades om på ett möte i förrgår.

* Oroande rapporter om att militärpolis gripit strejkande arbetare och fackliga aktivister i Kairo och Suez. Militärpolis har också kallat en ledande människorättsaktivist till förhör imorgon.

* En diplomatrapport publicerad av Wikileaks diskuterar den egyptiska militärens ekonomiska intressen och motstånd mot den förra regerings privatiseringspolitik.

* Muslimska brödraskapet säger att andra partier har rätt att nominera kopter (egyptiska kristna) och kvinnor till presidentposten, även om man själva tycker att det är "olämpligt." Kravet att presidenten måste vara en Muslimsk man har varit omstritt även inom rörelsen de senaste åren.

* Flera egyptiska kvinnoorganisationer kräver att Nationella kvinnorådet som grundades av presidentfrun Suzanne Mubarak ska upplösas och att revolutionen ska fortsätta.

* Bra samling artiklar om protesterna i Libyen på Africafocus.

* Laila Lalami skriver för The Nation om gårdagens reformprotester i Marocko och varför hon stöder 20 februari-rörelsen.

No comments:

Post a Comment