Sunday, February 20, 2011

Egypten - uppdateringar och länkar – 20/2

* Studentprotester i Damanhour för de statskontrollerade studentkårens upplösning och mot säkerhetstjänstens närvaro på Campus.

* Strejkledare från flera olika sektorer har utfärdat ett gemensamt uttalande med åtta krav. I korthet: höjning av den nationella minimilönen; rätt till fri facklig organisering; stärkt anställningstrygghet; nationalisering av privatiserade företag; avsked av korrupta chefer; förbättrad offentlig sjukvård; försvar av rätten till fredliga strejker och demonstrationer; upplösning av den statskontrollerade fackliga federationen.

* Öppen revolt inom vänsterpartiet Tagammu mot partiledaren Refaat al-Sayyed för hans stöd till Mubarak under 25 januari-protesterna.

* Mostafa Hussein har översatt ett vittnesmål från en av de demonstranter som sköts av polisen under demonstrationerna i Kairo den 28 januari.

* Bloggaren Zeinobia ger en sammanställer de föreslagna reformerna av konstitutionen och välkomnar dem som ett positivt första steg, och avfärdar de farhågor som väckts av att en av åtta ledamöter i den konstitutionella kommittén är medlem i Muslimska brödraskapet.

* En medlem av kommittén säger att den nya konstitutionen kommer att tillåta obereonde kandidater att ställa upp i presidentvalet.

* Wasat-partiet (Centerpartiet), som grundades av medlemmar av Muslimska brödraskapet på 90-talet, har fått sin partistatus godkänd av en administrativ domstol efter 15 års (1) väntan.

* AP porträtterar den socialistiska bloggaren och aktivisten Hossam el-Hamalawy, som menar att revolutionen måste fortsätta.

* Egyptiska aktivister ordnar hjälpkonvoj till den Libyska staden Benghazi, efter de senaste dagarnas brutala våld mot demonstranter där.


No comments:

Post a Comment