Friday, February 11, 2011

Dag 18: Folket mot militären

Ännu en dramatisk dag att vänta i Egypten – följ utvecklingen på Al Jazeera English här.

Just nu pågår fredagsbönen på Befrielsetorget och runt om i landet (foto av Nora Shalaby:


Militärledningen utfärdade för en stund sedan ett uttalande där de lovar fria val och att lyfta de stränga undantagslagarna – dock på villkor att demonstrationerna först upphör. Uttalandet är det andra från militären sedan igår och dess största betydelse ligger inte i innehållet (få tycks ta löftet på allvar) utan i det faktum att militärledningen nu öppet uttalar sig om den politiska situationen. Det visar att den verkliga makten i allt högre utsträckning ligger hos dem, snarare än Mubarak.

Som jag skrev tidigare torde militärens beslut att spela en mer aktiv roll de senaste dagarna delvis vara ett resultat av de senaste dagarnas växande våg av strejker som hotar att paralysera ekonomin. Spänningarna inom armén lär nu tillta i takt med att trycket på generalerna att agera för att återställa ordningen ökar, samtidigt som allt fler underbefäl och fotsoldater väljer att ansluta sig till demonstranterna.

Uppdatering: Den här videon visar ett par hundra demonstranter utanför presidentpalatset i Heliopolis nu på förmiddagen.

Uppdatering: Ögonvittnen säger till al-Arabiyya att demonstranter tagit över flera regeringsbyggnader i Suez. Enligt el-Badeel har tiotusentals gett sig ut på gatorna efter fredagsbönen trots arméns maningar till lugn.

Uppdatering: Al-Jazeera uppger att tiotusentals demonstrerar i Assiut i övre Egypten, 35 mil söder om Kairo.

Uppdatering: Enligt Hossam al-Hamalawy har många av arbetarna från Helwan (där arbetare på flera av militärens fabriker gått ut i strejk de senaste dagarna) anslutit sig till demonstrationen på Befrielsens torg.

Uppdatering: Tusentals demonstranter uppges ha lämnat torget för att marschera mot presidentpalatset. (Samtidigt ryktas att grupper av baltagiyya rör sig i området och trakasserar folk som är på väg till demonstrationen utanför palatset.)

Uppdatering: Al-Shourouq uppger att flera separata demonstrationer är på väg mot den lokala regeringsbyggnaden i Mansoura i nildeltat. Tiotusentals har också gett sig ut på gatorna i Tanta, enligt Al-Jazeera.

Uppdatering: Via Hossam al-Hamalawy: Demonstranter på väg mot presidentpalatset i Heliopolis (Kairo) har stoppats av armén utanför flygvapnets högvarter (som ligger intill en av huvudvägarna genom området, Salah Salem). Samtidigt rör sig en stor demonstration från Mohandiseen i västra Kairo över Nilen på väg mot TV-byggnaden, där antalet demonstranter fortsätter att öka. Även i Alexandria rör sig tiotusentals demonstranter mot presidentpalatset där.

Uppdatering: Al-Masry Al-Youm rapporterar att tiotals säkerhetsvakter på Kairos internationella flygplats genomförde en 90 minuters strejk för bättre arbetsvillkor idag. Även andra grupper av arbetare på flygplatsen ska ha genomfört liknande aktioner – bland annat ska städare anställda av ett privat bolag ha krävs att anställas direkt av det statliga luftfartsverket.

Uppdatering: Demonstranter på väg mot presidentpalatset stoppade av armén på Salah Salem Street (bild via Mostafa Hussein):


at road leading to palace on Twitpic

Uppdatering: Demonstranter omringar regeringsbyggnad i Beni Suef, söder om Kairo.

Uppdatering: Enligt Al Jazeera: Tiotusentals demonstrerar i Qina, också det övre Egypten och vicepresidenten Omar Suleimans hemstad. (Påminns osökt om en artikel i DN häromdagen där Per Jönsson avfärdade demokratirörelsen i Egypten som ett elitfenomen begränsat till Kairo och några andra storstäder...).

Uppdatering: Växande folksamlingar på alla vägar som leder mot presidentpalatset i Heliopolis (bilder via Mostafa Hussein):

other road to palace on Twitpic
prayer outside palace on Twitpic

Uppdatering: Demonstrationer också i al-Arish (Sinai) och Port Said, enligt Al Jazeera.

Uppdatering: Tiotusentals arbetare i industridistriktet Helwan söder om Kairo demonstrerar till stöd för revolutionen och strejkerna, enligt människorättsadvokaten Gamal Eid.

Uppdatering: Demonstranter attackerar det styrande partiet NDP:s högkvarter i Assiut, enligt Al-Jazeera och Sarah Carr. Stor demonstration också i Fayyoum, enligt Al Jazeera.

Uppdatering: Enligt egyptiska statstelevisionen kommer ett "viktigt uttalande" snart att göras... Tidigare erfarenheter visar att det kan innebära allt från om 5 minuter till 5 timmar...

Bild av den växande folkmassan utanför presidentpalatset – via Sandmonkey:


Crowds heading for the palace now #jan25 on Twitpic

Uppdatering: Det styrande partiet NDP:s generalsekreterare Hossam al-Badrawi uppger för Al Jazeera att han avgår från sin post på grund av Hosni Mubaraks tal igår kväll. (Badrawi var en av de som i förväg hade antytt att Mubarak kunde väntas avgå).

1 comment:

 1. Ja, läget ter sig allt mer kritiskt i Egypten - det kommer att smälla!

  Båda sidor spelar in i varandras händer med sina handlingar och mothandlingar.

  Regimen känner folket och utnyttjar det maximalt.
  De "väntar ut" folkets logik som kommer att övergå till känslor - då kan armen användas som redskap för att "skydda" landet från "statskupp"...

  Då blir det armen som tar över och skyddar landet från sönderfall - förhoppningsfullt utan blodbad, men ändå tveksamt att det händer utan blodbad.

  Sedan är vi åter där Egypten (Militärkuppen) varit sedan de befriats från engelsmännen - Gamal Abdel Nasser var en egyptisk MILITÄR och politiker.
  Han var landets president mellan 1956 och 1970, sedan kom Anwar Sadat en egyptisk MILITÄR och politiker som var Egyptens president 1970–1981.

  Hosni Mubarak blev 1972 ställföreträdande krigsminister, och utsågs året därefter till flygmarskalk.
  Sadat efterträddes av vicepresident Hosni Mubarak, som var närvarade men undkom oskadd attentatet (liksom den svenska ambassadören Olof Ternström), och som valdes till den befattningen den 13 oktober vid en folkomröstning med 98,5 procent.

  En av Mubaraks första åtgärder var att frige de religiösa och politiska fångarna från krisen i september..!

  ReplyDelete