Friday, February 18, 2011

Egypten - uppdateringar och länkar – 18/2

* Issandr el-Amrani skriver sansat om den stundtals hysteriska diskussionen kring hur de arabiska revolutionerna kan påverka Israel.


* Gruvarbetare strejkar i Marsa Alam.

* Den egyptiska regeringen har begärt att flera korruptionsanklagade före detta ministrars tillgångar i europeiska banker ska frysas – men Hosni Mubarak själv finns inte med på listan.

* Hundratusentals samlades återigen på Befrielsens torg idag, där aktivister har manat till återkommande protester varje fredag tills alla revolutionens krav har förverkligats. Oavsett hur många som sluter upp de kommande fredagarna kommer de manifestationerna vara viktiga, om inte annat för att försvara den nyvunna rätten att demonstrera – man får inte glömma att demonstrationer med bara några tiotal deltagare på Befrielsetorget var något nästan otänkbart för bara en månad sedan.

* Den inflytelserika religiöse tänkaren Youssef el-Qaradawi har återvänt till Egypten efter 30 år i exil och höll en predikan på Befrielsetorget idag där han också menade att revolutionen ännu inte är fullbordad. Qarawi krävde bland annat att regeringen ska upplösas, alla politiska fångar friges, säkerhetstjänsten upplösas och blockaden av Gaza hävas.

* ElBaradei kritiserar militärens vaga planer för övergången till demokrati.

* Frisläppta aktivister vittnar om att säkerhetspolisen ännu inte har gett upp sin vana att tortera fångar, trots Mubaraks fall... Och andra vittnar om militärpolisens fortsatta roll i försvinnanden.No comments:

Post a Comment