Tuesday, March 15, 2011

För en värdig, rakryggad och solidarisk utrikespolitik! Avgå Bildt!

1. Titta igen på filmen där Bahrains militär skjuter skarpt mot obeväpnade och fredliga demonstranter:



2. Titta FÖR ALLT I VÄRLDEN INTE på den här extremt otäcka filmen som visar en ung demonstrant som skjutits i huvudet (om du inte vill ha mardrömmar, jag drog mig länge för att ens länka till den).

3. Se Al Jazeeras inslag från ett sjukhus i Bahrain som tagit emot tusentals sårade de senaste dagarna.

4. Läs den här artikeln i Wall Street Journal där en amerikansk regeringsföreträdare ärligt konstaterar att Bahrain (hemvist åt USA:s femte flotta) helt enkelt är för viktigt för att falla eftersom det kan leda till att andra USA-stödda diktaturer på den arabiska halvön faller. Det gäller inte minst det ultrakonservativa Saudiarabien, troligen det land i världen som genomför flest avrättningar per invånare, ofta i form av offentliga halshuggningar och för brott som stöld, otrohet och homosexualitet. Fråga dig varför USA vill att Saudiarabien ska beväpna rebellerna i Libyen och vilka grupper som kommer att få vapnen och vilka villkor den hjälpen kan tänkas förknippas med. Minns hur den "galne slaktaren" Khadaffi tills nyligen hyllades för sitt "utmärkta samarbete" med USA och det internationella samfundet och hur den brittiska regeringen bedrev en intensiv lobbykampanj för att landets oljeföretag skulle få ett fotfäste i Libyen.

5. Ta en titt på den här bloggen av en man som var medlem i en lobbygrupp för USA:s folkrättsvidriga invasion av Irak och som tjänat grova stålar på skumma oljeaffärer med förtryckarregimen i Sudan och på aktieinnehav i den amerikanska krigsindustrin. Han heter Carl Bildt och är Sveriges utrikesminister. Lusläs bloggen och se om du kan hitta ett enda tydligt fördömande av det brutala våldet mot proteströrelsen i Bahrain eller Libyen, eller för den delen i Tunisien, Egypten, Jordanien, Oman, Jemen eller Saudiarabien. Inte? Fråga dig då om du vill att Sverige ska representeras i världen av en sådan man.

6. Är du less på Sveriges cyniska vapenexport till länder som USA, Pakistan, Oman, Tunisien och Saudiarabien? Längtar du också efter en rakryggad och solidarisk utrikespolitik? Delta om du kan i demonstrationen utanför UD på torsdag kl 9-12 (då Carl Bildt ska välkomna nya ambassadörer till Sverige) med det enkla kravet: "Avgå Bildt". Om du inte kan delta: sprid uppropet, skriv protestbrev till UD, gör någonting. När folken i Egypten, Libyen, Jemen Bahrain och andra länder har kämpat i veckor med risk för sina liv kan vi åtminstone lägga några timmar på att försöka återupprätta Sveriges värdighet!



No comments:

Post a Comment