Tuesday, March 8, 2011

Egypten - uppdateringar och länkar - 8/3

* Dagens demonstration på internationella kvinnodagen samlade något hundratal kvinnor och män och angreps av nästan lika många ilskna motdemonstranter och baltagiyya enligt vittnen. Mer info inom kort...

* Hundratals studenter inledde igår en demonstration på Kairos Universitet med krav på att universitetets rektor ska avgå. Demonstrationen pågår ännu, och liknande protester äger rum på en rad andra universitet i landet.

* Sedan i måndags har också hundratals kopter – egyptiska kristna – demonstrerat utanför det statlig TV-huset i Kairo i protest mot raserandet av en kyrka i södra Kairo i lördags. Kyrkan ska ha attackerats efter ett gräl mellan två familjer om ett förhållande mellan en muslimsk flicka och en koptisk pojke. Exakt vad som hände förblir oklart, men på den här koptiska hemsidan finns ett filmklipp som visar hur kyrkan rivs ned – tillsammans med en lista med namn på personer som sägs ha varit inblandade. De inkluderar en lokal sheikh som nu ska ha förvandlat kyrkan till moské och en agent från säkerhetspolisen som anklagas för att ha uppviglat till attacken mot kyrkan. Spänningar mellan muslimer och kristna har länge existerat på många platser i Egypten och det är inte troligt att säkerhetspolisen ligger bakom varje våldsdåd, vilket en del egyptiska aktivister gärna vill intala sig. Men det är samtidigt uppenbart att den här typen av aktioner är ett av de sista vapen som medlemmar av den tidigare säkerhetsapparaten har kvar för att terrorisera och splittra befolkningen och sabotera revolutionen. (Den här artikeln nämner för övrigt en påstådd brittisk diplomatrapport som sägs anklaga den förre utrikesministern Habib el-Adly för att ha bildat en specialenhet med uppgift att utföra terrordåd under "falsk flagg"; rapporten ska ha läckts till Al-Arabiyya men jag har inte sett den refereras av andra medier vilket gör mig skeptisk).

* Den tidigare premiärministern Ahmed Shafiq, som utsågs av Mubarak i inledningsskedet av revolutionen men tvingades avgå i torsdags, anklagas nu för att ha stått i centrum för "kontrarevolutionen" (om det stämmer kan man fråga sig vad det säger om det styrande militärrådet som insisterade på att låta Shafiq sitta kvar på sin post in i det sista) och för att ligga bakom en plan att skapa kaos i landet. Ordern att bränna och förstöra dokument i säkerhetspolisens arkiv ska ha getts i samma stund som Shafiq avskedades, och rykten om vad som höll på att ske ledde i sin tur till att demonstranter stormade säkerhetspolisens högkvarter runt om i landet för att förhindra förstörelsen av bevismaterial. Filmklippet nedan visar hur en av säkerhetspolisens byggnader (oklart i vilken stad) brinner under lördagen.


* Artikel om olika planer på att bilda nya politiska partier i Egypten efter Mubarak.

* Militären bröt upp en demonstration av strejkande postanställda i Fayyoum och grep två.

* Strejkande anställda vid Suezkanalbolaget i Ismailiyya inledde en hungerstrejk i förrgår.

* Ett antal journalister på statliga Al-Ahram och Al-Akhbar kräver chefers och redaktörers avgång.
No comments:

Post a Comment