Friday, March 25, 2011

Egypten - uppdateringar och länkar - 25/3

Urval ur veckans skörd av nyheter och länkar:

* En bra och mycket viktig artikel av succéförfattaren Alaa al-Aswani som varnar för att ännu en chans till verklig demokrati kan vara på väg att gå förlorad i Egypten.

* Skådespelaren Ali Sobhy vittnar om de övergrepp han utsatts för efter att han greps av militärpolisen.


* Arbetarledare och aktivister vägrar acceptera det dekret som utfärdades i onsdags som förbjuder strejker och demonstrationer som "påverkar ekonomin."

* Sammanställning av de förändringar av konstitutionen som röstades igenom i lördags.


* En ledande salafistisk predikant beskriver utgången av folkomröstningen som "en seger för religionen."

* Statskontrollerade medier fortsätter att smutskasta presidentkandidaten Mohammed ElBaradei. (Som för övrigt presenterat en slags kampanjvideo som betonar rätten till utbildning, rätten till arbete, rätten till vård, rätten att välja, rätten till ett värdigt liv, rätten att drömma...).

* En bloggare som var på nej-sidan uttrycker sin frustration: "How a democratic referendum toppled a revolution."

* Det egyptiska kommunistpartiet återupplivas vilket meddelas i ett något pompöst och självförhärligande pressmeddelande. Andra vänstergrupper i Egypten har åtminstone vett att erkänna att de spelade en väldigt begränsad roll i revolutionen.

* Regeringen överväger att utfärda en ny lag som tillåter fri facklig organisering, men det statskontrollerade facket varnar för att det skulle hota "den sociala freden."

* Portträtt av arbetarledaren Kamal el-Fayyoumi från Mahalla el-Kubra.

* Igår bildades en ny fackförening för anställda på det statliga bussbolaget i Kairo (tydligen med stöd/uppmuntran av de Revolutonära socialisterna som spelat en viktig roll i att uppmärksamma och stödja de senaste årens strejkvåg i Egypten, och sedan Mubaraks fall arbetar för att bilda ett nytt arbetarparti, Demokratiska arbetarpartiet.)


* 26 studenter på tyska universitetet i Kairo har relegerats efter demonstrationer.

* Alia Mosallem har sammanställt en handfull av alla intitiativ och grupper som nu arbetar för att förändra Egypten, i stort och smått.

* Mubaraks parti NDP lever fortfarande.

* Ett stort antal agenter från den "upplösta" säkerhetspolisen kommer att ingå i den nya säkerhetsorganisation som ska byggas upp..

* Regeringen föreslår förändringar av partilagen som gör det lättare att bilda politiska partier, men förbudet mot partier på religiös grund kvarstår. En företrädare för Brödraskapet varnar i sin tur för ett "Algeriet-scenario" om rörelsen stoppas från att vinna inflytande genom fria val (ett blodigt inbördeskrig bröt ut i Algeriet efter att militären gripit in när ett islamistiskt parti var på väg att vinna valet).

* Anhängarna till Egyptens störtade president Hosni Mubarak ger sig inte. Igår utbröt kravaller mellan "Mubarak-supporters" och oppositionella utanför en domstol i Abdeen i Kairo, där frågan om Mubaraks namn ska avlägsnas från Metro-stationer och andra officiella platser togs upp. (Bilden vid sidan av artikeln är en arkivbild).

* Förre inrikesministern Habib el-Adly och flera högt uppsatta personer inom säkerhetstjänsten riskerar dödsstraff för att ha beordrat våld mot demonstranter.

No comments:

Post a Comment