Monday, March 14, 2011

Egypten - uppdateringar och länkar - 14/3

* Sarah Carr skriver bland annat om mitt misslyckade försök att återvända till Egypten i fredags och många egyptiers vägran att tro något ont om armén: "Att påstå att armén begår övergrepp är som att hävda att jultomten går till folks hus och stjäl smycken för att finansiera sitt crackmissbruk". Läs hela.

* Militärpolis grep i söndags in för att stoppa en demonstration av imamer som kräver att Al-Azhar, en världens viktigaste sunnimuslimska institutioner, ska befrias från statens kontroll.

* Flera av de över 100 demonstranter som greps på Befrielsetorget i onsdags uppges ha dömts till mellan 1 och 3 års fängelse av en militärdomstol.

* Tidigt på måndagsmorgonen ska militärpolis också våldsamt ha skingrat de kopter som demonstrerat utan för statstelevisionen och informationsministeriet sedan förra helgen (uppdatering: artikel på engelska här) – se inslaget nedan om fredagens "dag av nationell enhet" mellan kristna och muslimer:* Ännu en rik affärsman och ledande NDP-företrädare arresterad. Zeinobia listar några andra ledande företrädare för Mubaraks regim som ännu är på fri fot.

* Arbetare och tjänstemän fortsätter att strejka och protestera runt om i Egypten, bland annat läkare, piloter, lärare, cementarbetare och postanställda. Arbetministeriet har nu också utlovat ny lagstiftning som garanterar rätten att bilda fackföreningar – ett av den egyptiska arbetarrörelsens viktigaste krav.

* Wall Street Journal om egyptiernas kamp mot "mini-Mubaraks" som Osama Soraya, avskydd (av oppositionen) chefredaktör för statliga Al-Ahram som vägrar lämna sin post trots krav från de anställda.

No comments:

Post a Comment