Friday, March 25, 2011

Ännu en avgörande fredag

Det har blivit omöjligt att hänga med i allting som händer runt om i arabvärlden. Idag kan bli en avgörande dag på flera håll.

* I Syrien manar aktivister till protester efter fredagsbönen, efter veckans blodbad i Daraa där säkerhetsstyrkor öppnade eld mot demonstranter (några väldigt otäcka videoklipp finns här, här och här; läs också amnestys uttalande). Jag är högst tveksam till om Bashar Assads löften om reformer kommer att dämpa ilskan – de kan snarare få motsatt effekt genom att uppmuntra till fortsatta protester.

* I Egypten manar aktivister till protester idag i öppet trots mot regeringens dekret som förbjuder demonstrationer och strejker som påverkar ekonomin (vem som nu avgör det).

* I Bahrain väntas nya protester efter fredagsbönen. Regimen och dess saudiska uppbackare laddar upp med pansarfordon, lågtflygande jetplan över shiamuslimska byar, och checkpoints med maskerade poliser.

* I Jemen kommer motstridiga uppgifter om president Ali Abdullah Saleh tänker lämna sin post fredligt eller kämpa in i det sista. Han har bland annat försökt vinna över avhoppade soldater och generaler med ett löfte om amnesti, samtidigt som ledare för oppositionen manat till en marsch mot presidentpalatset idag.

No comments:

Post a Comment