Sunday, March 27, 2011

Kolonialismens medkänsla med minoriteter

DN:s ledarsida har upptäckt att kristna minoriteter förföljs på många platser i världen, ett förhållande som man beskriver i termer av ett "krig" mot de kristna. Det värsta exemplet är naturligtvis Irak, där hälften av landets kristna befolkning uppges ha flytt sedan USA:s invasion. Men DN lyfter också fram bombdådet i Alexandria på nyårsnatten och de kristnas osäkra situation i Egypten efter revolten mot Mubarak som exempel, och kritiserar EU:s och västvärldens "ovilja att starkt ta avstånd från förföljelser av kristna".

Om detta kan man säga mycket (om det är befogat att tala om ett "krig" mot kristna bör vi då också tala om ett "krig" mot muslimer och andra förföljda minoriteter, t.ex.?). Men det som stör mig mest med den här texten är att den inte alls förhåller sig till det faktum att det våld och trakasserier mot den kristna minoriteten i Egypten som förekom under Mubaraks styre inte bara kom från religiösa extremister utan också från staten. Detta var dock något som medierna sällan uppmärksammade. Jag har själv träffat västerländska korrar i Egypten som medgett att regimens diskriminering och trakasserier av kristna var något som man helst inte skrev om eftersom det var en av de "röda linjer" (vid sidan av kritik mot militären) som kunde leda till en påringning från säkerhetspolisen och i värsta fall indragen ackreditering och deportering. Dessutom var intresset från redaktörer på hemmaplan måttligt; förföljelser av kristna i Egypten passade inte riktigt in i den etablerade mediedramaturgin, där den USA-stödde Mubarak var den "gode" diktatorn, en garant för "stabilitet" och ett bålverk mot religiös extremism.

Här finns förmodligen huvudförklaringen till att "väst" länge talat tyst om de kristna i Egypten: inte överdriven hänsyn till den koloniala historien eller rädsla för beskyllningar om islamofobi – som DN gissar – utan ovilja att stöta sig med regimen i Kairo. Stormakternas medkänsla med utsatta minoriteter (oavsett religion eller etnicitet) kan uppenbarligen stängas på och av efter behov. Saddam Hussein gasbombade kurder när han var USA:s allierade, vilket inte ledde till åtgärder då men användes i krigspropagandan när Irak skulle invaderas 15 år senare. 1882 användes påhittade massakrer mot kristna som förevändning för det brittiska imperiets invasion av Egypten, men under Mubaraks styre var statens diskriminering av kopterna (t.ex. genom förbud mot nya kyrkor) en icke-fråga. En rimlig gissning är att det nyfunna intresset för de kristnas situation i Egypten nu kommer att bestå så länge osäkerhet råder om landets framtid. Det kommer att öka i samma utsträckning som landet visar tecken på oberoende gentemot sina tidigare beskyddare. Men vad händer om en ny stark man med nära band till Washington tar makten, kommer man då återigen ha "överseende" med statens diskriminering av kopterna?

4 comments:

 1. Hej!
  Tack för en trevlig blogg att följa, att läsa både dina och länkar till andras artiklar har gett mig mycket. Jag har en fråga. Min egyptiska kompis (utbytesstudent här i Sthlm) berättade att bevis kommit fram (när polisstationer intogs) för att Mubaraakregimen och säkerhetspolisen låg bakom Kyrksprängningen senast i Alex och även Dahab 2005. Har du hört någonting om detta? Sant eller bara rykten?

  Mvh Sofia

  ReplyDelete
 2. Hosni Mubarak är mig veterligen också en övertygad muslim. Därför är det inte ett dugg märkligt att han vill förtrycka kristna och spränga kyrkor. Han tillämpar helt enkelt islams budskap i Koranen. That's it.

  Islams budskap går på tvärs mot yttrande-, åsikts-, press- och religionsfriheten. Islam kräver totalt herravälde över både individer och samhälle. Av samma skäl är islam heller inte förenlig med demokrati. Det är i högsta grad inskränkt och naivt av en ledarskribent på Sveriges största morgontidning att blunda för den verkligheten.

  ReplyDelete
 3. Sofia: Den förre inrikesministern Habib al-Adly har anklagats för att ligga bakom kyrksprängningen i Alexandria, men mig veterligen har inga konkreta bevis kommit fram.

  ReplyDelete