Friday, March 4, 2011

Egypten - uppdateringar och länkar - 4/3

* Premiärminister Ahmed Shafiq fick kicken på facebook (militärjuntans 26:e "brev till folket" på ungefär lika många dagar); här är en profil av hans efterträdare, den före detta transportministern Essam Sharaf som höll tal till demonstranterna på Befrielsetorget idag.

* Folkomröstningen om de konstitutionella reformerna väntas äga rum den 19 mars.

* En statlig utredning slår fast att det var polisen som sköt med levande ammunition mot demonstranter från taken på byggnaderna runt Befrielsetorget.

* Mubaraks regimen anklagas för att ha organiserat attacker mot kristna i Egypten för att måla upp en bild av att kaos hotade om regimen skulle falla.

* Militärpolis skingrade i onsdags demonstrerande oljearbetare utanför oljeministeriet och grep ett 20-tal, enligt al-Dostor. Cement- och postarbetare och lärare har genomfört protester eller strejker under veckan, och Egyptens fria fackföreningar bildade officiellt en ny federation på en konferens i onsdags.

* Domare hotar med strejk om Mubaraks justieminister Mamdouh Marei inte utesluts från den nya regeringen. (På engelska här).

* Egyptiska universitet är fria från inrikesministeriets säkerhetsstyrkor för första gången på 40 år, och studenter hoppas på fria val till studentkårerna efter åratal av manipulering och interventioner.

* Anställda på Egyptens antikorruptionsenhet protesterar mot sin chef, Gawdat al-Malt, som de anklagar för korruption.

* Den general som utsågs till chef för den statliga tv- och radiomyndigheten har sparkats och ersatts av en professor i medie- och kommunikationsvetenskap från Kairos universitet.

* Två höga ledare för Muslimska brödraskapet som fängslades 2008 kommer att släppas.


* Issandr el-Amrani om arabförbundets generalsekreterare Amr Moussa: den idealiska presidentkandidaten för de som inte vill se någon verklig förändring.

* Modern till Amr el-Beheiry som dömdes till 5 års fängelse i en summarisk militärtribunal i i tisdags fanns på plats under dagens demonstration på Befrielsetorget (foto av Mona Seif):


No comments:

Post a Comment