Tuesday, February 1, 2011

Arbetarklassens revolution

Samtidigt som dagens massdemonstration i Kairo byggs upp berättar en aktivist med goda kontakter inom den egyptiska arbetarrörelsen att det nu förekommer rapporter om arbetare på privatiserade fabriker – bland annat en textilfabrik i Helwan söder om Kairo – som ockuperat sina fabriker, förklarat de utländska ägarna "avskedade" och utropat sina arbetsplatser som "arbetarstyrda".

Utvecklingen är inte förvånande: de senaste årens våg av vilda strejker och sociala protester har utan tvekan bidragit till att bana väg för den revolution som nu utspelas i Egypten. Med polisstaten satt ur spel finns plötsligt ett utrymme för organisering kring sociala och ekonomiska krav som undertryckts (med våld) i årtionden. Detta är också en anledning till att vänstern i Egypten på sikt kan komma att spela en roll som långt överträffar dess nuvarande numerära styrka; vänstern är helt enkelt den enda politiska rörelse som på allvar formulerar de krav på konreta steg mot social rättvisa som de revolterande massorna ställer – vid sidan av kraven på politiska rättigheter.

Om regimen faller kommer det naturligtvis bli en hård strid om detta: den liberala och konservativa oppositionen (Muslimska brödraskapet) kommer inte utan vidare acceptera arbetarnas konfiskering av privata investerares egendom eller andra radikala handlingar som hotar "världsmarknadens" förtroende för den egyptiska ekonomin.

Två artiklar till på samma tema:1 comment:

 1. Det som nu händer är fantastiskt.

  Men det kan också bli en KATASTROF om Muslimska brödraskapet blir den styrande makten!
  Då kan man räkna med en kopia av Iran i Egypten, vem vill det?

  Många har glömt att ur Muslimska brödraskapet som är den äldsta Islamistiska gruppen i Arabländerna växte fram Al-Jihad!

  Al-Jihad är sen 1991 styrt av en betydande ledare inom al-Qaida vid namn Ayman al-Zawahiri!

  ReplyDelete