* Militärjuntan har utsett en ny regering med representanter för de legaliserade oppositionspartierna Wafd och Tagammu, utöver flera Mubarak-lojalister, inklusive premiärministern Ahmed Shafik, den djupt impopulära utrikesministern Ahmed Aboul Gheit och justitieministern Mamdouh Marie som för några år år sedan spelade en viktig roll i att krossa den egyptiska domarkårens protester mot inskränkningar av deras rätt att övervaka val. Angående "oppositionspartierna" se Bahiedeen Hasans artikel i Al-Ahram Weekly som jag länkade till förut.
* Vad som såg ut som några hundra demonstranter samlades idag på Befrielsenstorg. Jag har sagt det förut: hur få demonstranterna än är så är den symboliska betydelsen av att den här typen av protester fortsätter omöjlig att överskatta. För bara några veckor sedan skulle den här demonstrationen ha krossats av säkerhetsstyrkorna inom 5 minuter. Så länge aktivister kan ge sig ut på gatorna utan att arresteras eller misshandlas förblir drömmen om verklig förändring i Egypten levande.
* Succéförfattaren Alaa al-Aswany säger att Egypten måste ta chansen att skriva en helt ny konstitution eftersom landet inte kommer att uppleva en revolution varje månad.
* Fackföreningsledaren Kamal Abu Eita, ordförande för det fristående URETA-facket som organiserar nästan 30 000 skattmasar utanför och i opposition mot den statskontrollerade fackliga federationen EFTU, ska enligt tidningen al-Dostor ha erbjudits jobbet som ny arbetsminister (som av tradition brukar gå till den tidigare EFTU-ordföranden). Enligt egen utsago tackade han nej – med motiveringen att den nuvarande regeringen stått emot revolutionen och att hans plats är "på gatan med revolutionärerna".
* 3 000 arbetare demonstrerade idag i 10 ramadan city, en av de särskilda ekonomiska frizoner som etablerats runt om Kairo och på andra platser i landet sedan 70-talet för att locka investeringar med skattelättnader och frånvaro av fackföreningar.
* Ett intressant inlägg som kastar tvivel över ryktena om att "afrikanska legosoldater" användas av den libyska regimen.
No comments:
Post a Comment