Sunday, May 8, 2011

"Religiösa oroligheter", fanatism eller kontrarevolutionär terror?(Imbaba idag på förmiddagen. Foto: Adam Makary.)

I natt utbröt våldsamma kravaller och gatustrider i Kairostadsdelen Imbaba – ett av stadens största informella bostadsområden med minst 1 miljon invånare på 10 kvadratkilometer. En kyrka brändes ned, minst 10 människor uppges ha dödats och 190 ska ha gripits. Exakt vad som hände är ännu oklart, men enligt rapporterna började oroligheterna när salafister samlades utanför en kyrka i området, under förevändningen att en muslimsk flicka som konverterat till kristendomen hölls fången där. Enligt aktivister som var på plats i natt (t.ex. den liberale bloggaren Mahmoud Salem, "Sandmonkey") uppgav sammstämmiga ögonvittnen att angriparna inte kom från området – det handlade alltså inte om några spontana "religiösa oroligheter" mellan "kristna och muslimer" som svenska medier nu slentrianmässigt rapporterar. Flera twittrare hävdade tvärtom igår att kristna och muslimer från området sida vid sida försökte försvara den nedbrända kyrkan.

Såväl Muslimska brödraskapet som alla andra politiska grupperingar i Egypten fördömer det inträffade, och konspirationsteorierna har inte låtit vänta på sig. Många ser salafistgruppernas växande aktivitet och försöken att elda på religiösa motsättningar som ett led i en "kontrarevolution" dirigerad av säkerhetsapparaten, det upplösta styrande partiet NDP och/eller Saudiarabien. Sådana teorier förs alltid fram när sådana här saker inträffar och även om de inte är helt osannolika bör de tas med en nypa salt – Egypten saknar inte religiösa fanatiker kapabla att genomföra sådana här dåd utan uppmuntran från kontrarevolutionära element. (Uppdatering: Läs Sarah Carrs rapport från nattens händelser).

Oavsett vad som ligger bakom överskuggar våldet nu många av de framsteg som de folkliga rörelserna gjort på senare tid:

* Fackliga aktivister vann en seger igår när en domstol beslutade att privatiseringen av affärskedjan Omar Effendi ska hävas. (Kedjen såldes till en saudisk affärsman 2006 och många anställda har sparkats sedan dess).

* Det socialliberala "mittenpartiet" Hizb al-3adal ("Rättvisepartiet") hade igår sin grundande konferens efter att ha samlat 5000 medlemmar.

* Igår samlades också 3000-5000 aktivister från hela det politiska spektrumet (utom Muslimska Brödraskapet som fått hård kritik för sitt beslut att inte delta) till en första nationell konferens på temat "folket försvarar revolutionen." Där debatterades bland annat den tidigare regimens korruption och vänsteraktivister argumenterade för införandet av en anständig minimilön såväl som ett "lönetak" för att motverka ekonomiska klyftor. Mona Mina, ledande aktivist i gruppen "Läkare utan rättigheter" försvarade den kommande läkarstrejken (den 10 maj) som en angelägenhet inte bara för landets läkare, utan en del i kampen för en fungerande offentlig sjukvård.


No comments:

Post a Comment