Friday, May 13, 2011

Egypten: Enighet, solidaritet - och avrättningar

My favorite moment in #Tahrir. Egyptian Flag soaring high on Twitpic

* Tiotusentals demonstrerade för Palestina och nationell enighet på Tahrir idag, samtidigt som det styrande militärrådet (med sedvanlig tajming) meddelade att en arresteringsorder utfärdats mot Suzanne Mubarak, den störtade diktatorn Hosni Mubaraks fru.

* Militären har i praktiken gjort Sinaihalvön till en förbjuden zon för alla utom de som bor där inför söndagens planerade solidaritetsmarsch mot Gaza på årsdagen av al-Nakba. Redan på lördag morgon väntas konvojer lämna Kairo i riktning mot Gaza, trots maningar från Hamas och Muslimska brödraskapet till egyptiska aktivister att ställa in aktionerna.

* Läkare över hela Egypten genomförde i onsdags i en punktstrejk för höjda löner och mer pengar till landets underfinansierade offentliga sjukvård. (Här finns ett uttalande med läkarnas krav översatt till engelska.) Deltagandet i strejken rapporteras ha varit långt över det förväntade och aktionen beskrivs som historisk - det var första gången sedan 1951, under kulmen av den antikoloniala kampen, som landets läkare gick ut i strejk. Den framgångsrika strejken är också ett bakslag för Muslimska brödraskapet, som dominerar läkarfackets styrelse tillsammans med Mubaraks numera upplösta parti NDP och in i det sista motsatte sig att den skulle genomföras. Läkarna hotar nu med en öppen strejk från den 17 maj om deras krav inte uppfylls.

* En företrädare för det styrande militärrådet hotade i torsdags i ett TV-framträdande med att förbjuda medier som publicerar "vilseledande" information. General Mamdouh Shahin slog samtidigt fast att ja-segern i folkomröstningen om konstitutionen i mars i själva verket visar att 77 procent av folket stödjer militären. (Att generalerna skulle använda folkomröstningen på det sättet var lätt att förutse redan då, och var en viktig anledning till att många demokratiaktivister ställde sig på nej-sidan). Samtidigt har militären meddelat att man förlänger de hårda undantagslagarna, som man tidigare lovat att häva, till efter höstens val.

* 23 "salafister" åtalas för inblandning i helgens blodiga attack mot en kyrka i Kairo-stadsdelen Imbaba. Även en kristen kafeägare som anklagas för att ha avfyrat de första skotten när kyrkan inblandades har förhörts, liksom den koptiska kvinna som utgett sig för att ha kidnappats av kyrkan. Sarah Carr som själv var på plats i Imbaba i lördags har skrivit en mycket läsvärd reflekterande text om händelserna och dess rötter på sin blogg. Sarah El Sirgany på Daily News Egypt skriver också bra om det sekteristiska våldet.

* Muslimska brödraskapets ledare Mohamed Badie väljer i sin tur att anklaga "vissa sekulära journalister" för att "hetsa mot religionen" och därmed ge näring åt sekteristiskt våld. Han kritiserar också övriga partier för att ha avböjt ett erbjudande om att ställa upp i valet under en stor koalition ledd av Brödraskapet.

* Övergångsregeringen lovar att öppna 48 kyrkor som stängdes av Mubarak-regimen och utfärda en ny lag som ger kristna samma rätt att bygga kyrkor som muslimer har att bygga moskéer. Än så länge bara löften men ett oväntat förnuftigt steg - och utan tvekan ett resultat av de massiva koptiska protesterna efter helgens blodiga attacker.

* Människorättsaktivister fortsätter sin kampanj mot militärtribunaler, samtidigt som ett 100-tal demonstranter som greps på Tahrir-torget den 9 mars fortsätter sina protester inne i Tora-fängelset. Under fredagen lovade militären att se över alla fall där demonstranter dömts till fängelse efter Mubaraks fall i vad som bara kan ses som en eftergift mot aktivisternas och ett fåtal oberoende mediers ansträngningar för att uppmärksamma de fängslade demonstranternas öde. Kort efteråt tillkännagav militären i sitt "meddelande nr 51" till det egyptiska folket (publicerat på facebook) idag att man överväger dödsdomar mot "kriminella" och andra element som försöker destabilisera Egypten.

* En artikel om Egyptens vänster som häromdagen bildade en "socialistisk front" för att koordinera sitt arbete och ge vänstern en starkare röst.

* Första delen av en intervju med Ray Bush som skrivit en lång rad artiklar om Egyptens nyliberala reformer inon jordbruket sedan 80-talet, om utsikterna till en ny jordbrukspolitik efter Mubaraks fall.

* Människorättsorganisationer rapporterar om repressalier mot studenter som krävt att rektorn för universitetet i Kairo ska avgå.

* Washington Post skriver i en ledare att en valseger för Muslimska brödraskapet skulle vara dödsstöten för friheten i Egypten. Vad ledarskribenterna anser att Obama bör göra åt det sägs inte rakt ut i artikeln, men man får anta att de skulle föredra fortsatt militärdiktatur.

Foto: Tahrir 13/5, Lilian Wagdy.

No comments:

Post a Comment