Monday, April 11, 2011

Egypten - uppdateringar och länkar - 12/4

* Koalition av ungdomsaktivister fryser sin dialog med militärjuntan efter helgens attack på demonstranter på befrielsetorget. De kvarvarande demonstranterna är fast beslutna att stanna – samtidigt tycks deltagarna ha bytt karaktär.

* Oppositionen manar till "seriös" nationell dialog efter lördagens våld. Muslimska brödraskapets Essam el-Erian kräver rentav en "diskussion om arméns roll i det offentliga livet", inklusive arméns budget och roll i politiken.

* Profil av stålmagnaten Ahmed Ezz i Washington Post. Hans fru menar att korruptionsanklagelserna mot honom beror på avundsjuka, inte att han utnyttjade sina kontakter med regimens innersta krest inklusive presidentsonen Gamal Mubarak för att bygga upp sitt affärsimperium.

* USA:s försvarsminister Robert Gates träffade Saudiarabiens kung Abdullah utan att ta upp den saudiska ockupationen av Bahrain.
* Mostafa Hussein besöker en by i övre Egypten och förvånas över den höga politiska medvetenheten och uppkopplingen till Internet. Intressant rapport – mediernas bevakning av vad som hände på landsbygden under revolutionen var i stort sett obefintlig.

* Bloggaren Maikel Nabil dömd till 3 års fängelse för att ha "förolämpat militären."

* I stort sett hela den gamla säkerhetsapparaten förblir i tjänst, enligt statsägda Al-Ahram.

* Armén lovar att byta ut "en del" av de guvernörer som utsågs av Hosni Mubarak, vilket har varit ett av kraven under den senaste tidens demonstrationer.

No comments:

Post a Comment