Saturday, April 9, 2011

Arméofficerare på revolutionens sida

Det är fortfarande spänt runt Befrielsetorget i Kairo, som intogs på nytt av demonstranter i morse efter att militärpolis och säkerhetsstyrkor skjutit varningsskott och använt elbatonger för att rensa torget vid 3-tiden i natt. Tiotusentals demonstranter samlades på torget igår för att sätta press på militärrådet och kräva att den störtade diktatorn Hosni Mubarak ställs inför rätta, och något tusental hade valt att slå läger på torget inför natten.

Tydligen ska de centrala säkerhetsstyrkorna ha varit tillbaka på torget igen igår och skjutit tårgas mot demonstranterna, vilket är första gången de syns i centrala Kairo sedan 28 januari. Mest uppseendeväckande med gårdagens händelser var dock att flera lägre officerare anslutit sig till demonstranterna, och några av dem höll tal där de fördömde det styrande militärrådet som okonstitutionellt och som försvarare av den gamla regimen.

I det här videoklippet läser en soldat upp ett uttalande där officerarna säger sig beredda att demonstrera på torget tills deras krav uppfylls:

1. Upplösning av det styrande militärrådet.
2. Att dess ordförande, försvarsminister Mohammed Hussein Tantawi, ska avgå.
3. Bildandet av ett presidentråd med max en militär medlem, resten ska vara civila.
4. De ansvariga för dödandet av demonstranter under revolutionen ska ställas till svars, och alla gripna under och efter revolutionen friges.
5. Alla som gjort sig skyldiga till korruption ska åtalas, i synnerhet Hosni Mubarak och hans familj.

Nedan en rapport av Daily News Egypt från gårdagens demonstration:

No comments:

Post a Comment