Sunday, November 28, 2010

Journalister och bloggare övervakar Egyptens val

Det är valdag i Egypten och som vanligt liknar det på många platser mer ett inbördeskrig än ett val. Redan finns otaliga rapporter om våldsamma sammandrabbningar utanför valstationer, kampanjarbetare som mördats och skottlossning både här och där (se t.ex. videoklippet som tidningen al-Dostor publicerat, under den här artikeln).

En skillnad från tidigare val är att sociala medier och webpublikationer nu gör det möjligt att följa utvecklingen (och alla obekräftade rykten som omger den) minut för minut. Se t.ex. #egyelections på Twitter eller valsidan på Al-Ahrams nya nyhetssajt. Trots upptrappade trakasserier och hot inför valet är hundratals bloggare, aktivister och journalister ute på gatorna runt om i landet för att övervaka dagens händelser. Frågan är bara om deras ansträngningar också kommer att leda till fler ifrågasättanden av USA:s och EU:s cyniska stöd till Mubaraks regim?

Uppdatering: Det här klippet måste ses. Det påstås visa en kandidat för det styrande partiet som hotar väljare med machete(!) utanför en vallokal. Klippet nedan inifrån en vallokal i Balbees är ett av många som visar hur det fuskas med rösterna:

No comments:

Post a Comment