Wednesday, September 15, 2010

Photoshop... diktatorns bäste vän

Egyptens regimkritiska bloggare har fått en hel del uppmärksamhet de senaste åren, men nu har "cyberdissidenterna" fått en värdig utmanare: Mubaraks PR-män har upptäckt Photoshops fantastiska potential. Nu avslöjar bloggaren Wael Khalil hur den statliga tidningen Al-Ahram manipulerat en bild från fredssamtalen i Washingtoon för att visa Mubarak i täten, framför såväl Abbas och Netanyahu som Obama. Hysteriskt roligt.

Frågan är om detta bara är ett utslag av överdriven nit från redaktörernas sida, eller om det bottnar i en oro för att originalbilden – där en blek Hosni Mubarak går lite snett bakom de andra statscheferna, som om han inte riktigt orkade följa med i deras takt – skulle orsaka nya spekulationer om den åldrande presidentens sviktande hälsa.

Men vad den här bildmanipulationen också vittnar om är kanske Mubaraks behov av att framstå som en viktig spelare i Mellanöstern och i Israel-palestinakonflikten i synnerhet. Det är extremt talande att ledaren för arabvärldens folkrikaste land måste ta hjälp av Photoshop för att framställa sig som en viktig aktör i regionen. (Uppdatering: Al-Ahrams chefredaktör Osama Soraya försvarar nu den kritiserade bildmanipulationen just genom att förklara att bilden var avsedd som en "symbolisk" kommentar till Mubaraks "unika och ledande roll i den palestinska frågan"!)

(Ps. Dags att uppdatera historieböckerna?)

(Ps2. Enligt en journalist på en internationell nyhetsbyrå accepterar deras fotoavdelning inte längre några bilder på Mubarak från den egyptiska regeringen eftersom de *alltid* är väldigt "photoshopade" Men militären är tydligen värre – de lägger alltid till extra helikoptrar på sina bilder...)

(Nu också i Fria Tidningen.)


No comments:

Post a Comment