Friday, October 23, 2009

En ny början...


Efter att hastigt och lustigt blivit utslängd från Egypten, där jag under tre år studerat arabiska, frilansat för svenska medier och bloggat på engelska om den gryende fackliga rörelsen i landet, känns det rätt att starta en ny blogg på svenska för att fortsätta följa och kommentera utvecklingen i det land som jag nu är utstängd från. 

Personligen anser jag att de senaste årens  våg av ekonomiska och politiska protester mot den auktoritära regimen i Egypten är en av de viktigaste sociala rörelserna i regionen idag - ändå har den fått relativt lite uppmärksamhet i Sverige. Det är visserligen inte förvånande att stora delar av Nordafrika och Mellanöstern ofta hamnar i skuggan av regionala konflikthärdar som Israel/Palestina och Irak eller länder som Libanon och Iran där den politiska utvecklingen på senare år varit betydligt mer dramatisk. Att tiotusentals människor från dessa länder idag lever i Sverige bidrar utan tvekan till att rikta mediernas intresse dit - liksom det geopolitiska spelet kring Irans kärnkraftsprogram, USA:s fortsatta ockupation av Irak, och så vidare... Men för vår förståelse av Mellanöstern i all dess mångfald är det ändå synd att utvecklingen i arabvärldens största land får så lite uppmärksamhet.

Mitt första bidrag till att åtgärda detta blir att varmt rekommendera den nystartade satiriska nyhetssiten el-koshary today som bland annat stått för en av de mest träffsäkra kommentarerna kring den egyptiska statens reaktion på utbrottet av "svininfluensan" (som jag skrev om för ETC här):

"The dreaded fusion of swine and avian flu became a reality yesterday when winged pigs were seen flying over Tahrir Square. The marriage between the two viruses is expected to result in a mega killing epidemic that could see Egypt’s population shrink to a manageable level." Läs hela.

No comments:

Post a Comment