Monday, October 26, 2009

Brödraskapets splittring upp till ytan

Al-Jazeera's engelska kanal har ett kort inslag om den interna maktkampen mellan "reformister" och "konservativa" i Egyptens största oppositionsrörelse, Muslimska Brödraskapet:



Konflikten mellan Brödraskapets mer konservativa gren och den "liberala" minoriteten är knappast ny, men aktualiserades när en medlem av gruppens "politbyrå", Mohamed Hilal, avled nyligen. Enligt obekräftade rapporter - bland annat av bloggaren Abdel Monem Mahmoud - ville rörelsens högste ledare Mohamed Mehdi Akef att Hilal skulle efterträdas av Essam el-Erian. El-Erian är en av rörelsens mest kända företrädare, har fängslats flera gånger, och lyfts ofta fram som en representant för en ny generation av ledare som ses som ett hot av delar av det "äldre gardet" (liksom av regimen som kanske mer än något fruktar att Brödraskapet ska omvandlas från en religiöst-konservativ och predikande rörelse till ett effektivt politiskt parti). Utnämningen blockerades dock av den konservativa majoriteten vilket ska ha fått Akef att storma ut från ett möte i protest. 

Akef själv väckte stor uppståndelse i våras när han meddelade att han tänker avgå från sin post när hans nuvarande period löper ut nästa år - vilket i så fall vore första gången i rörelsens historia och bäddar för intensiv maktkamp om vem som ska bli hans efterträdare. (Se även AFPs rapport.)

No comments:

Post a Comment