Saturday, January 29, 2011

Militären gör sitt drag - omvärlden tiger

Läget i Egypten är extremt allvarligt och förvärras timme för timme. Beslutet att utse chefen för underättelsetjänsten Omar Suleiman till vicepresident och förre flygvapenchefen Ahmed Shafik till premiärminister kan bara tolkas som första steget mot en kontrarevolutionär militärkupp. Suleiman är sedan många år en av Mubaraks trognaste hantlangare och i praktiken ansvarig för stora delar av utrikespolitiken, inte minst det nära säkerhetssamarbetet med Israel och USA. Samtidigt tycks militären nu på flera håll ha vänt sig mot demonstranterna – från Suez rapporteras att armén rensat gatorna och till och med gripit demonstranter.

Rena gatustrider mellan demonstranter och tungt beväpnad polis har nu pågått i flera timmar utanför inrikesministeriet i centrala Kairo. Levande ammunition används av polisen och många dödsoffer rapporteras av journalister på plats. Ögonvittnen runt om i landet talar om beväpnade gäng på motorcyklar som rör sig på gatorna och dirigerar plundring och skadegörelse. Vissa av dessa har övermannats och ertappats med polisvapen och ID från den interna säkerhetstjänsten. I delar av Alexandria har armén dragit sig tillbaka och lämnat över kontrollen antingen till invånarna som nu organiserar sig i spontana medborkommittéer eller till beväpnade gäng lojala med regimen – så kallade baltagiyya. Uniformerade poliser eller säkerhetsstyrkor syns nästan ingenstans.

Mitt i allt detta skickar vår utrikesminister Carl Bildt följande fullkomligt bizarra uttalande på twitter: "Demographic tsunami South of the Mediterranean is great potential for future for these countries - but means pressure for change at present." USA och Storbritannien manar i sin tur Mubarak att göra allvar av sina löften om "reformer" men vägrar ta sin hand från den egyptiska regimen samtidigt som man manar de obeväpnade egyptiska demonstranterna att uttrycka sig "fredligt." Den svenska regeringens och västvärldens fortsatta stöd till regimen in i det sista är ett svek som aldrig kommer att glömmas – vare sig av arabvärlden eller av någon människa som tror på demokrati, medmänsklighet och solidaritet världen över.

No comments:

Post a Comment