Sunday, January 30, 2011

Militären kan inte stå emot

Demonstranterna i Kairo håller ut och nya demonstrationer väntas runt om i landet idag. För varje dag som protesterna fortsätter blir det svårare för militären att stå emot folkets krav; bland fotsoldater och lågt rankade befäl finns utan tvekan ett utbrett stöd för demonstranterna – i många fall helt öppet. Båda demonstranterna och generalerna vet att många soldater skulle vägra öppna eld mot sitt eget folk – och militärledningen måste dessutom räkna med risken för en militärkupp av någon grupp inom mellanskiktet i armén som sympatiserar med oppositionen.

Annat nytt just nu:Issandr el-Amrani har ställt samman två kartor över alla toppnamnen i regimen – militärledningen och det styrande partiet NDP, för den som är intresserad. Vad som saknas är förstås den interna säkerhetstjänsten som av förklarliga skäl inte är lika öppen.

DN skriver i dag i sin huvudledare att "kampen för demokrati måste stödjas" men förklarar inte hur. Kritiken mot EU:s och USA:s långvariga stöd till regionens diktaturer eller Carl Bildts fortsatta tystnad kring Mubaraks massakrer lyser också med sin frånvaro. Det gör allt tal om stöd till folkets kamp till ren opportunism.

Eskilstuna-Kuriren intar en betydligt rakare hållning i en mycket bra ledartext som avslutas med en uppmaning till den svenska regeringen: "Svårare att förstå är mumlandet från Sverige, som inte deltar i något storpolitiskt maktspel i Mellanöstern. Utrikesminister Carl Bildt nöjer sig med att uttrycka oro, hoppas på en demokratisk utveckling och distanserat analysera orsakerna till protesterna – ”demografisk tsunami”. En verklig demokratisering av Egypten kräver Mubaraks avgång. Det säger demonstranterna i Egypten. Det bör även Sverige göra."

SvD har en intervju med en av Muslimska Brödraskapets ledare, Abd Al-monem Abo Al-fotouh. Rubriken betonar naturligtvis att islamisterna skulle sopa hem ett fritt val om det hölls idag, men notera att Abo Al-Fotouh själv medger att rörelens verkliga väljarstöd ligger på 20-25 procent och att kanske 5-10 procent av demonstranterna är deras sympatisörer, vilket jag tror är en ärlig och hyfsat korrekt bedömning. Det har hela tiden varit uppenbart för alla att Muslimska Brödraskapet inte leder den här rörelsen (se t.ex. den här bilden av Sarah Carr som fångar demonstranternas mångfald). När MB och den övriga oppositionen nu håller dörren öppen för förhandlingar med Omar Suleiman om politiska reformer och val är frågan om de har folket med sig – många egyptier på gatorna vill se inte bara Mubarak utan även Suleiman och andra av regimens toppfigurer utkastade ur landet eller ställda inför rätta.

UPPDATERING: Muslimska brödraskapet står nu bakom maningarna till generalstrejk med början idag. Samtidigt går mindre oppositionspartier och ungdomsgrupper ett steg längre och utfärdar ett ultimatum (!) till militären, som uppmanas att tydlig välja sida i folkets kamp mot regimen senast på torsdag. På fredag manas folket därefter till protestmarscher mot parlamentet, TV-huset och presidentpalatset...

UPPDATERING: Al Jazeera English rapporterar att en massiv och växande protestmarsch rör sig genom arbetarklasstadsdelen Shubra på väg mot centrala Kairo.

No comments:

Post a Comment