Tuesday, January 25, 2011

Demonstranter belägrar centrala Kairo - Tunisieneffekten

De historiska massprotesterna mot regimen i Egypten fortsätter. Under dagen har det rapporterats om omfattande demonstrationer i Alexandria, Tanta, Mahalla, Suez, Assiyut, Damanhour och en lång rad andra städer. Nu ikväll belägrar tusentals demonstranter det centrala Midan Tahrir (Befrielsens torg) i Kairo:Dagens protester saknar helt motstycke under Hosni Mubaraks nästan 30 år långa styre. Liknande försök av oppositionen att organisera nationella protester mot regimen har alltid misslyckats – trots att missnöjet med växande ekonomiska klyftor och massarbetslöshet bubblat över i spontana strejker och sociala protester gång på gång de senaste året. Det råder inget tvivel om att revolutionen i Tunisien har gett protesterna dess styrka. Samtidigt är det tydligt att revolten i Tunisien skakat om den egyptiska regimen. Säkerhetsstyrkorna har hittills svarat med anmärkningsvärd återhållsamhet på protesterna, antagligen för att man fruktar att överdrivet våld kan bli gnistan som tänder en mer omfattande revolt. Inrikesministern har till och med under dagen gått ut och sagt att man nu kommer att tolerera "stillastående protester under begränsad tid" – en eftergift som bara understryker regimens svaghet.

Fortsättning följer...

Uppdatering: Tre dödsoffer har nu bekräfats av egyptiska myndigheter – två demonstranter och en polis – och DN beskriver äntligen protesterna som de största sedan brödupploppen 1977. Kl 23:11 svensk tid befinner sig tusentals demonstranter fortfarande på Befrielsens torg.

Sista uppdateringen för idag: Säkerhetsstyrkor har just gått till attack med tårgas och gummikulor mot demonstranterna på Befrielsens torg. Rapporter om massarresteringar på angränsande gator. Festen är slut för idag - vad väntar imorgon?

No comments:

Post a Comment