Wednesday, January 26, 2011

Sanningens ögonblick

Det som utspelas på gatorna i Egypten just nu känns overkligt. Varje rapport om sårade eller dödade demonstranter får det att slå knutar i magen av oro för vänner och bekanta i Kairo – så gott som alla jag känner har varit ute på gatorna de senaste dagarna.

Jack Shenker, en fantastisk journalist som i flera år rapporterat för The Guardian från Egypten berättar här om hur han blev gripen och misshandlad under tisdagens demonstrationer. Nedan har Sarah Carr, en annan otroligt modig journalist bosatt i Egypten, gjort en intervju (på engelska) med en turistguide som deltog i gårdagens demonstrationer:


Maningar om massiva demonstrationer efter fredagsbönen imorgon cirkulerar nu och situationen är explosiv. I bloggosfären är stödet för protesterna kompakt – från alla ideologiska läger: socialister, liberaler, islamister. Att de kommer att fortsätta i någon form råder det ingen tvekan om – men hur långt de kan bära är omöjligt att sia om.

Hinner inte skriva mer nu, men hoppas hinna med ett längre inlägg under dagen om min egen syn på den egyptiska revoltens orsaker och möjligheter.

No comments:

Post a Comment