Sunday, November 28, 2010

Journalister och bloggare övervakar Egyptens val

Det är valdag i Egypten och som vanligt liknar det på många platser mer ett inbördeskrig än ett val. Redan finns otaliga rapporter om våldsamma sammandrabbningar utanför valstationer, kampanjarbetare som mördats och skottlossning både här och där (se t.ex. videoklippet som tidningen al-Dostor publicerat, under den här artikeln).

En skillnad från tidigare val är att sociala medier och webpublikationer nu gör det möjligt att följa utvecklingen (och alla obekräftade rykten som omger den) minut för minut. Se t.ex. #egyelections på Twitter eller valsidan på Al-Ahrams nya nyhetssajt. Trots upptrappade trakasserier och hot inför valet är hundratals bloggare, aktivister och journalister ute på gatorna runt om i landet för att övervaka dagens händelser. Frågan är bara om deras ansträngningar också kommer att leda till fler ifrågasättanden av USA:s och EU:s cyniska stöd till Mubaraks regim?

Uppdatering: Det här klippet måste ses. Det påstås visa en kandidat för det styrande partiet som hotar väljare med machete(!) utanför en vallokal. Klippet nedan inifrån en vallokal i Balbees är ett av många som visar hur det fuskas med rösterna:

Tuesday, November 23, 2010

Polisstatens ansikte

Valkampanjen pågår för fullt i Egypten och präglas av sedvanligt våld. Youtubeklippet nedan visar hur polisen till synes utan förvarning bryter upp en rätt så liten och fredlig demonstration framför polisstationen i Sars El-Layan i Nildeltat (Attacken börjar ca 1:50 in i klippet). Demonstrationen ska ha varit en protest mot att gripandet av en 19-årig student, men i ett annat klipp från samma tillfälle hörs också tydligt slagord för Muslimska brödraskapet, som är den egyptiska regimens enda utmanare i valet.

Sunday, November 21, 2010

En bild säger mer än tusen ord

Share photos on twitter with Twitpic

Egyptiska säkerhetsagenter griper vänsteraktivisten och journalisten Youssef Shaaban, en av hundratals oppositionella som arresterats i en kampanj av upptrappad repression inför det parlamentsvalet den 28 november. Enligt Muslimska brödraskapet har mer än 1200 av deras medlemmar arresterats, inklusive många som kandiderar som oberoende kandidater till parlamentet. Men även ett stort antal sekulära studentaktivister och bloggare har gripits de senaste dagarna, och den 27 november planerar fotografer och journalister en manifestation mot att även de ofta utsätts för trakasserier och våld.

Tuesday, November 16, 2010

Julafton för medioker journalistik

När jag bodde i Kairo förundrades jag över hur många högutbildade västerlänningar – ofta amerikaner men även svenskar – som blev förvånade över att höra om tortyr, censur och politiskt förtryck i Egypten. "Men jag trodde Egypten var hyfsat öppet och demokratiskt," var en vanlig kommentar – vilket jag fortfarande hör då och då från personer som besökt landet som turister.

Nu förstår varför. Det börjar dra ihop sig till (sken)val i Egypten, och plötsligt kommer en strid ström av artiklar av reportrar som uppenbarligen saknar alla djupare kunskaper om landet (eller Mellanöstern) och inte har någon ambition att införskaffa några sådana. Bottennappen slår som spön i backen.

Exempel 1 (via Jon Jensen): Journalist besöker flådigt köpcentrum i Beirut, skriver artikel om det egyptiska valets betydelse för arabvärlden.

Exempel 2: Journalist besöker nildeltat, talar med två taxichaufförer och en lokal journalist (för en regimkontrollerad tidning?), kommer fram till att "stödet för Mubarak är starkt bland de fattiga och medelklassen på landsbygden och i små städer." Ursäkta?

Jag har svårt att föreställa mig att lika medioker journalistik skulle accepteras om det handlade om till exempel Iran. Men Egypten är ju "västvänligt" och alltså "hyfsat öppet och demokratiskt" – trots att landet har fler politiska fångar än Burma (förvånad?)

Sunday, November 14, 2010

"När ska du lämna oss, Mubarak?"

Ännu ett fall av tortyr till döds på en egyptisk polisstation väcker avsky på bloggar och twitter. Den här gången var det 19-årige Ahmed Shaaban som på väg till ett bröllop hamnade i gräl med några poliser, greps och fördes till polisstationen för att tre dagar senare hittas död. Mohammed abd el-Fattah har filmat vittnesmål från Ahmeds familj och vänner – med engelsk textning nedan:



Efter att filmen publicerats på Youtube ska familjen idag ha fått påhälsning av poliser som inte var alltför glada över att de talat med medierna.

Det är svårt att säga om den här typen av meningslöst polisvåld blivit vanligare eller bara uppmärksammas mer tack vare spridningen av sociala medier, men många erfarna människorättsaktivister menar att polisen absolut blivit allt brutalare på senare år och att de fall som nu uppmärksammas bara är toppen av ett isberg. Ytterst är det en konsekvens av att polisen fått agera helt ansvarsfritt i decennier.