Monday, September 12, 2011

Regimen hotar demonstranter och journalister

Den egyptiska militären och övergångsregeringen fortsätter att trappa upp sin retorik mot medier och oppositionella. I går gjordes polisräder mot 16 privata TV-kanaler varav en, Al Jazeera Mubasher, stängdes av byråkratiska skäl. Samtidigt hotade militärrådet att tillämpa undantagslagarna på alla journalister som "hotar den sociala freden" och använda levande ammunition mot demonstranter som hotar offentliga byggnader. Åtgärderna har åtföljts av den sedvanliga propagandan om att "utländska gäng" låg bakom demonstrationerna utanför Israels ambassad och inrikesministeriets högkvarter i Gaza i fredags.

Det bör påpekas att regimens beslut att stoppa utfärdandet av nya licenser till privata TV-kanaler och dra in tillstånden för de som påstås "uppvigla" folket kom redan förra onsdagen, innan kravallerna utanför Israels ambassad. Och med risk för att låta tjatig så handlar den upptrappade retoriken nog mer om regimens rädsla för det allt öppnare missnöjet med militärstyret och den senaste tidens strejkvåg, som utgör det största hotet mot den "sociala freden" i Egypten just nu.

Idag pågår strejker på flera fabriker runt om i Egypten, efter att de drygt 20 000 arbetarna på den enorma statliga textilfabriken i Mahalla el-Kubra i slutet av förra veckan fick igenom flera av sina krav efter att ha hotat med strejk. I lördags demonstrerade tusentals lärare utanför regeringsbyggnaden i centrala Kairo där de krävde höjda löner och utbildningsministerns avgång:


I helgen demonstrerade också ett tusental universitetslärare för ökad finansiering av landets universitet, reformer inom utbildningssektorn och fria fackliga val, med slagord som thawra thawra hata al-nasr (revolution, revolution, ända till segern):


Både lärare och universitetslärare hotar nu att gå ut i strejk när höstterminen börjar nästa vecka. I båda yrkesgrupperna finns många anhängare till Muslimska brödraskapet, och en del kommer att tolka deras inblandning som ett försök att vinna politiska poäng på det folkliga missnöjet. Men det är nog mer korrekt att säga att det enorma trycket från gräsrötterna tvingat rörelsens konservativa ledare att symboliskt stödja kampen för reformer, samtidigt som man manar sina anhängare att avstå från sit-ins och strejker. Den ideologiska kampen mellan vänstern och islamisterna har alltid varit som hårdast inom den utbildade men svårt underbetalada medelklassen, och Brödraskapet riskerar att snabbt tappa stöd om de ställer sig helt vid sidan om strejkvågen, på samma sätt som de länge ställde sig utanför revolten mot Mubarak.

No comments:

Post a Comment