Wednesday, December 16, 2009

Revolt mot husdemolering i Kairo-slum

Via Hossam al-Hamalawy: Invånare i den fattiga stadsdelen Ezbet al-Haggana i östra Kairo går till attack mot en lokal polisstation efter att en 60-årig man dödats i samband med myndigheternas försök att demolera ett stort antal bostadshus:



Efter kravallerna, som ledde till att dussintals poliser och stadsbor sårades, har det tidigare vräkningsbeslutet återkallats, åtminstone tillfälligt.

Den här typen av strider mellan den egyptiska staten och fattiga invånare som ofta saknar bygglov har blivit allt vanligare på senare år, och lär inte minska i intensitet i framtiden. Den egyptiska regeringen har som mål att slummen - hem åt minst 6 miljoner Kairobor - ska "avlägsnas" före år 2050. Vissa områden ska "uppgraderas" (så att medelklassen kan flytta in) medan de områden som är "bortom räddning" helt enkelt ska rivas. Det lär dock bli lättare sagt än gjort. Flera slumområden i Kairo har uppemot en miljon invånare vardera; om ett försök att riva 28 bostadshus möts av sådana här reaktioner lär det krävas massivt våld för att förverkliga regeringens vision.

No comments:

Post a Comment