Monday, December 28, 2009

Gaza-protest stoppad i Kairo, journalister arresterade

Via Hossam el-Hamalawy: Egyptisk polis har i dag stoppat en protest i solidaritet med Gaza utanför den franska ambassaden i Kairo, och samtidigt arresterat tre lokala journalister.

Monday, December 21, 2009

Egypten stoppar internationell protest på årsdagen av kriget i Gaza

Från BBC: "Egypt has rejected a request to allow activists to march across the border into the Gaza Strip to mark the anniversary of last year's conflict. The Egyptian foreign ministry said the march could not be allowed because of the "sensitive situation" in Gaza. Over 1,000 activists from 42 countries had signed-up to join "the Gaza freedom march" planned for next week. Egypt warned that anyone attempting the crossing from Egypt would be "dealt with by the law"."

Varför är jag inte förvånad?

Wednesday, December 16, 2009

Revolt mot husdemolering i Kairo-slum

Via Hossam al-Hamalawy: Invånare i den fattiga stadsdelen Ezbet al-Haggana i östra Kairo går till attack mot en lokal polisstation efter att en 60-årig man dödats i samband med myndigheternas försök att demolera ett stort antal bostadshus:



Efter kravallerna, som ledde till att dussintals poliser och stadsbor sårades, har det tidigare vräkningsbeslutet återkallats, åtminstone tillfälligt.

Den här typen av strider mellan den egyptiska staten och fattiga invånare som ofta saknar bygglov har blivit allt vanligare på senare år, och lär inte minska i intensitet i framtiden. Den egyptiska regeringen har som mål att slummen - hem åt minst 6 miljoner Kairobor - ska "avlägsnas" före år 2050. Vissa områden ska "uppgraderas" (så att medelklassen kan flytta in) medan de områden som är "bortom räddning" helt enkelt ska rivas. Det lär dock bli lättare sagt än gjort. Flera slumområden i Kairo har uppemot en miljon invånare vardera; om ett försök att riva 28 bostadshus möts av sådana här reaktioner lär det krävas massivt våld för att förverkliga regeringens vision.

Tuesday, December 15, 2009

Smugglare: Muren i Rafah stoppar inte oss

Via Hossam el-Hamalawy: Andrew Bossone raporterar från Rafah om den underjordiska mur  som Egypten bygger i ett försök att stoppa införseln av varor till Gaza via underjordiska tunnlar. Lokala smugglare hävdar att muren inte är något problem - de gräver bara djupare eller skär sig igenom muren.

Friday, December 11, 2009

Facklig kamp med förhinder

Kareem el-Beheiry rapporterar på sin blogg (bilden från Kareem) att 35 avskedade egyptiska fackliga aktivister från olika platser i landet demonstrerade utanför den statskontrollerade fackliga federationens högkvarter i Kairo i tisdags. Arbetsministern Aisha abd el-Hady, som var på platsen för ett möte med federationens ledare, smet iväg i sin bil utan att prata med dom församlade. 

Det är vanligt att fackliga aktivister förföljs och avskedas i Egypten, och trots att de ofta lyckas få domstolsbeslut på saken återanställs de sällan. Att de drabbade nu gör gemensam sak är en del i en allmän trend mot aktivt nätverkande mellan egyptiska arbetare från olika branscher och platser. Och som jag skrev igår tror jag att internationell solidaritet och kampanjer från fackliga organisationer och människorättsgrupper i Europa skulle kunna spela en stor roll för att stödja den här rörelsen.

Thursday, December 10, 2009

Egyptens fria fackliga rörelse behöver internationell solidaritet

Ekram Ibrahim rapporterar för Al-Masry Al-Youm från Ghazl al-Mahalla, Egyptens och troligen Afrikas största textilfabrik med över 20.000 anställda. En storstrejk där i december 2006 utgjorde startpunkten för en våg av vilda strejker som snabbt spred sig till alla sektorer och till stor del drevs framåt av de kraftigt stigande levnadsomkostnaderna under den "globala matkrisen." Inför måndagen hade fabrikens fackliga aktivister planerat en ny aktion, men den ställdes in efter påtryckningar från säkerhetspolisen och ett löfte från ledningen om en höjning av arbetarnas måltidsersättning.

Om löftet infrias är det en viktig framgång - men samtidigt fortsätter ledningens kampanj mot fabrikens fackliga ledare. Jag fick just höra att en av fabrikens fackliga veteraner, Mustapha Fouda (det är han som sitter på någons axlar på bilden ovan som jag tog under ett demonstration mot en väntad privatisering av det statliga företaget), har avskedats. När han skulle skriva in sig på jobbet idag fann han en anteckning bredvid sitt namn: "anställningen upphör från och med 12/12." 

Jag har träffat Mustapha flera gånger de senaste året och har stor respekt för denna man, som trots att han är ett slags "mellanchef" på fabrikens väveri har spelat en aktiv roll i arbetarnas kamp för bättre villkor och därmed riskerat sin egen relativt privilegierade position. Men utvecklingen i Mahalla visar att han och andra oberoende fackliga aktivister i Egypten behöver internationell solidaritet om de ska ha en chans att utmana Mubaraks polisstat.

Minareter och folkmord

Andreas Malm skriver, apropå minaretförbudet i Schweiz och den efterföljande debatten i Sverige, en mycket viktig artikel i Aftonbladet om islamofobins ohyggliga konsekvenser - inte i en möjlig framtid utan i vårt omedelbara förflutna: "På den plats där det senaste folkmordet i Europa kulminerade har de överlevande rest en minaret." Läs hela!

Underjordisk mur täpper till Gazabornas andningshål


Bilden ovan tog jag i Rafah i januari 2008 när militanta palestinier sprängt delar av den groteska betongmur som Israel byggde längs gränsen mellan Gaza och Egypten flera år tidigare. Då strömmade hundratusentals palestinier in i Egypten för att fylla på de sinande förråden av förnödenheter. Idag är de hundratals smugglingstunnlarna mellan Egypten och Gaza ett viktigt andningshål för Gazaremsans isolerade invånarna. Men nu gör Egypten och USA gemensam sak för att täppa till detta, genom att bygga en enorm, bombsäker, metallbarriär under marken för att skära av tunnlarna. En 11 kilometer lång och 18 meter hög mur under marken - lagom till 20-årsjubileet av Berlinmurens fall. Grattis, mänskligheten.

Tuesday, December 8, 2009

Inga hjälplösa offer

En positiv nyhet från Egypten: I våras skrev jag ett reportage för Arbetaren om egyptiska kvinnors situation på arbetsmarknaden och i arbetarrörelsen och intervjuade bland annat Aisha Abu Samada, eller Hagga Aisha. Hon hade då kämpat i över ett år för att få tillbaka sitt jobb, som hon sparkades från efter att ha lett en kampanj för bättre villkor för sina medarbetare på en tobaksfabrik i Damanhour. För det straffades hon inte bara av arbetsgivaren utan av det statskontrollerade facket, som fryste hennes medlemsskap. Men för två månader sedan fick Aisha tillbaka sitt jobb efter en uppgörelse med arbetsgivaren, och nu skriver Jano Charbel om hennes öde i Al Masry Al Youm (på engelska).

Hagga Aisha är bara ett av många exempel på otroligt starka kvinnor jag mött det senaste året i Egypten: Amani el Tunsi (som startat en internetradiostation för unga tjejer) och Amal Soliman (Egyptens första kvinnliga vigselförättare) är två andra exempel. Om nu någon fortfarande trodde att regionens kvinnor bara är hjälplösa offer.