Thursday, December 10, 2009

Egyptens fria fackliga rörelse behöver internationell solidaritet

Ekram Ibrahim rapporterar för Al-Masry Al-Youm från Ghazl al-Mahalla, Egyptens och troligen Afrikas största textilfabrik med över 20.000 anställda. En storstrejk där i december 2006 utgjorde startpunkten för en våg av vilda strejker som snabbt spred sig till alla sektorer och till stor del drevs framåt av de kraftigt stigande levnadsomkostnaderna under den "globala matkrisen." Inför måndagen hade fabrikens fackliga aktivister planerat en ny aktion, men den ställdes in efter påtryckningar från säkerhetspolisen och ett löfte från ledningen om en höjning av arbetarnas måltidsersättning.

Om löftet infrias är det en viktig framgång - men samtidigt fortsätter ledningens kampanj mot fabrikens fackliga ledare. Jag fick just höra att en av fabrikens fackliga veteraner, Mustapha Fouda (det är han som sitter på någons axlar på bilden ovan som jag tog under ett demonstration mot en väntad privatisering av det statliga företaget), har avskedats. När han skulle skriva in sig på jobbet idag fann han en anteckning bredvid sitt namn: "anställningen upphör från och med 12/12." 

Jag har träffat Mustapha flera gånger de senaste året och har stor respekt för denna man, som trots att han är ett slags "mellanchef" på fabrikens väveri har spelat en aktiv roll i arbetarnas kamp för bättre villkor och därmed riskerat sin egen relativt privilegierade position. Men utvecklingen i Mahalla visar att han och andra oberoende fackliga aktivister i Egypten behöver internationell solidaritet om de ska ha en chans att utmana Mubaraks polisstat.

No comments:

Post a Comment