Wednesday, January 26, 2011

Revolt i Egypten - dag 2?

Ett spänt lugn råder i dag i Kairo efter gårdagens demonstrationer. Säkerhetsstyrkorna är ute i full styrka, och små grupper av aktivister leker katt-och-råtta lek med polisen på stan i ett försök att samlas till demonstration. Det planeras studentdemonstrationer på universiteten i eftermiddag men ingen vet om maningarna till fortsatta protester kommer att hörsammas. Många väntar också med spänning på om arbetarna i Mahalla och industriella centrum kommer att gripa tillfället att gå ut i strejk - på många platser ska arbetare på statliga fabriker ha fått en dags "semester" igår för att undvika oroligheter. Regimens anmärkningsvärt mjuka svar på protesterna igår kan uppmuntra fler att ge sig ut på gatorna - men det är också fullt möjligt att gårdagens urladdning ebbar ut idag. Fortsättning följer..

UPPDATERING: Små demonstrationer pågår nu utanför journalistfacket och advokatsamfundets högkvarter i centrala Kairo. Det ryktas om protester på andra håll i huvudstaden och i Alexandria - men inget är bekräftat att säkra källor och uppgifterna bör tas med en stor nypa salt. Aktivister rapporterar om stora störningar av telenät och försök att blockera twitter och facebok.

UPPDATERING: Bild från den växande demonstrationen utanför journalistfacket i Kairo (via bloggaren Sandmonkey):


UPPDATERING (16:05): Polis och demonstranter drabbar samman utanför högsta domstolen i centrala Kairo. Tårgas har avfyrats och journalistar vittnar om att säkerhetsstyrkorna
attackerar demonstranter "hämningslöst":



UPPDATERING: Lokala medier rapporterar om demonstrationer och kravaller i norra Sinai. Enligt Daily News har invånare i Sheikh Zuwaid några mil från Rafah försökt storma en polisstation. Video nedan via Hossam al-Hamalawy:



UPPDATERING (17:00): Det twittras nu återigen om flera separata demonstrationer i Kairo som försöker samlas på Befrielsens torg. Detta är tyvärr sista uppdateringen för idag - kommer inte vara i närheten av en dator resten av kvällen...

No comments:

Post a Comment